RASLAVICE: Obec si tento rok pripomenie 750. výročie prvej písomnej zmienky

30.01.2011 Bardejov

Raslavice 29. januára (TASR) – Hornošarišská obec Raslavice, ktorá leží na ceste medzi okresným mestom Bardejov a Prešovom, si v tomto roku pripomenie 750. výročie prvej písomnej zmienky.
Niektorí historici sú však presvedčení, že obec vznikla ešte skôr a patrila medzi najstaršie slovenské dediny v okolí. Názov obce bol odvodený od starého slovanského mena Radslav.
Keď sa sem na prelome 13. a 14. storočia prisťahovali Maďari, vznikli Slovenské a Uhorské Raslavice. K premenovaniu obcí na Vyšné a Nižné Raslavice došlo až začiatkom 50. rokov minulého storočia, tie sa v roku 1971 zlúčili.
Starosta Anton Lamanec uviedol, že obecný erb vznikol v roku 1993 spojením symbolov oboch niekdajších obcí. V ľavej polovici je zobrazená silueta rúk so sekerou a v pravej rak.
\"Na dokumentoch z roku 1787 v prípade N. Raslavíc sa našiel erb, ktorý obsahoval dvoch rakov, má to symbolizovať čistotu vtedajších tokov. Pokiaľ ide o V. Raslavice existujúci dokument s takouto pečaťou zobrazuje postavu muža držiaceho sekeru nad pníkom a toto sa vysvetľuje ako motív vyklčovania, \" popísal obecný symbol starosta. Aj to je dôkazom toho, že ľudia sa tu živili predovšetkým poľnohospodárstvom.
Podľa starostu sa v Raslaviciach narodili významné osobnosti, ktoré boli známe nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Medzi nich patrí napríklad Benjamín Winkler, ktorý do histórie vstúpil ako mineralóg a geológ. Ďalším významným rodákom bol dr. Mikuláš Atlas, jeho meno sa spája s modernizáciou Bardejovských kúpeľov. Čo sa týka športu, pravdepodobne najviac obec preslávil československý reprezentant v ľahkej atletike – šprintér Jozef Kovalčin.
Športová činnosť v Raslaviciach sa rozvíja aj v súčasnej dobe, dlhoročnú tradíciu tu má futbal, hasičský šport a v poslednom čase tu organizujú aj jazdecké preteky.
Podľa záznamov matriky k 1. januáru tohto roka žilo v Raslaviciach 2661 obyvateľov. V priebehu minulého roka do zoznamu občanov pribudlo 29 novorodencov. V obci je základná škola, ktorú navštevuje asi 500 žiakov, mnohí sem však dochádzajú aj z okolitých obcí. Okrem toho tú majú dve materské školy, základnú umeleckú školu a zdravotné stredisko pre túto spádovú oblasť.
 

Vyberte región